AnasayfaHaberler"Çok Yüksek İnsani Gelişme" gösteren ilçeler

HABERLER Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

"Çok Yüksek İnsani Gelişme" gösteren ilçeler

İNGEV’in ilçelerde insani gelişmeyi desteklemek üzere hazırladığı İnsani Gelişme Endeksi – İlçeler (İGE-İ) 2020 sonuçları açıklandı ve “Çok Yüksek İnsani Gelişme” performansı gösteren ilçe belediye başkanlarına çevrim içi konferans ile ödülleri verildi.

 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 1990 yılından beri ülkeler düzeyinde yayımlanan gelişim endeksinde kişi başına düşen gelir, doğumda beklenen yaşam süresi, okur-yazar ve okullaşma oranları dikkate alınarak hesaplamalar yapılıyor. İnsani Gelişme Endeksi, gelirin yanında eğitim ve sağlık verileriyle insani gelişmeyi ölçmeyi ve ülkeleri karşılaştırmayı amaçlıyor.

 

Türkiye’deki ilçeler düzeyinde sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlere yönelik bileşenlerden oluşan İGE-İ modeline Yönetişim ve Saydamlık, Sosyal Kapsama, Ekonomik Durum, Eğitim, Sağlık, Sosyal Yaşam, Çevresel Performans alt endekslerinin dışında, 2020 çalışmasında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ulaşım ve Erişilebilirlik Endeksleri eklenerek alt endeks sayısı 9’a, gösterge sayısı da 81’e yükseltildi.

 

Yerel yönetim faaliyet raporlarının detaylı incelenmesi, merkezi istatistiklerin analizi, belediye web sitesi ve sosyal medya hesapları analizi ile birlikte, 2020 raporunda ayrıca “gizli vatandaş” çalışması genişletildi. Toplam 21 konuda “gizli vatandaş” senaryoları ile belediyelere başvurularak ve cevap verme düzeyleri de endekse dahil edildi. Yapılan çalışmaya göre İzmirli belediyeler de önemli performans gösterdi.

 

2020 raporunda Çok Yüksek İnsani Gelişme bölgesinde 34 ilçe yer aldı. 2020 Çok Yüksek İnsani Gelişme Bölgesi (Yeşil Bölge) kapsamında İzmir’den listeye 7.sıradan Karşıyaka, 13.sıradan Konak, 21.sıradan Bornova, 24.sıradan Urla, 27.sıradan Balçova, 30.sıradan Gaziemir ve 32.sıradan Narlıdere girdi.


Çalışma kapsamında okur yazar oranları, kadın eğitim oranları, üniversite mezun oranları ve ortalama eğitim sürelerinin değerlendirildiği “eğitim endeksi” konusunda da listede Karşıyaka, Narlıdere ve Güzelbahçe belediyeleri yer aldı.

 

Narlıdere Belediyesi Sosyal Medya Hesapları

  • Narlıdere Facebook
  • Narlıdere Instagram
  • Narlıdere Twitter
  • Narlıdere Youtube
  • Narlıdere Whatsapp