Meclis Karar Özetleri Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

02.05.2016 Tarihli Meclis Karar Özeti

T.C.

İZMİR İLİ

NARLIDERE BELEDİYE BAŞKANLIĞI

MECLİS KARAR ÖZETLERİ

Karar Tarihi

: 02-05-2016

Dairesi

: YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Karar Nosu

: 2016

Konusu

: KARAR ÖZETLERİ

Dönemi

: MAYIS

Oturum

: 7. BİRLEŞİM 1. OTURUM

 

MECLİS OTURUMUNDA BULUNANLAR

Meclis Başkanı: Abdül BATUR

Meclis Üyeleri:Akın ADIGÜZEL, Sibel SESSİZ, Asker GÜNEŞ, Hakan KILIÇ, Tuna TÜRKSEVER, Esengül KALELİ, Nurhayat KAYA, Devrim KIRLANGIÇ, Haydar GÜLTEKİN, Kazım ARDIÇ, Yüksel ALEV, İ. Halil KILIÇ, Hüseyin AKDAĞ, Aydın ÖZDEMİR, Meryem BÜKE , Deniz YASEMİN, Neriman GÜRBÜZ, Serpil AKGÜN, Yaşar ULUÇAY, Memet MALTEPE, Tibet FOÇALI, M. Hanefi DUMLU

I- MECLİS AÇILIŞI

          Meclisin açılışı oybirliği ile kabul edildi.

II- GEÇMİŞ KARAR ÖZETLERİNİN OKUNUP OYLANMASI

          Meclis üyelerimize gönderilen geçmiş karar özetleri ile ilgili, değişiklik talebi olmadığından Oybirliği ile kabul edildi.

III- BAŞKANLIKTAN VERİLEN ÖNERGELER

1- Beyaz Zambak Konut Yapı Kooperatifinin 10.03.2016 tarih ve 1403-1111 sayılı dilekçesinde belirtilen dini tesis alanı ile ilgili talep hak.(Karar No/49)

          İlçemiz sınırları içerisinde yer alan ve 8137 ada 1 parselde kayıtlı taşınmaz sahibi S.S. Beyaz Zambak Konut Yapı Kooperatifi 11.03.2016 tarih ve 1403-1111 sayılı dilekçe ile belediyeye müracaat etmiştir. 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonunda 8137 ada 1 nolu parselin bitişiğinde yer alan ve dini tesis alanı olarak ayrılan alanın büyüklük ve konum açısından yeterli olmadığı ifade edilerek belediye olarak yeniden bir inceleme yapılması ve dini tesis alanının aynı bölgede bulunan ve BHZ ALANI (Su Deposu) olarak belirlenen bölgede ayrılması yönünde plan değişikliği talep edilerek söz konusu plan değişikliği talebinin incelenmesi hususunun İmar ve Hukuk Komisyonunda görüşülmesinin kabulüne oy birliği ile karar verildi.

IV- KOMİSYONDAN GELEN RAPORLAR

1- İzmir ili, Narlıdere ilçesinde yer alan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarımızda “Sosyal Tesis” olarak belirlenmiş bulunan 6653 ada 1 parsele “Özel Sosyal Tesis Alanı” ibaresinin getirilmesinin uygun görülmesi hak. İmar Komisyon Raporu(Karar No/50)

          İmar Komisyon raporunun geldiği şekliyle Yürürlükte bulunan 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında sosyal tesis olarak belirlenen 6653 ada 1 parsel ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden 19.01.2016 tarih ve 754-2875 sayı ile olumlu kurum görüşü göz önüne alınarak 1/5000 ölçekli nazım imar planında “özel sosyal tesis” olarak belirlenebilmesi hususunda İzmir Büyükşehir Belediyesince gerekli plan değişikliği yapılması için tavsiye kararı alınmasının kabulüne oy birliği ile karar verildi.

 

2- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 21.01.2016 tarih ve 05.110 sayılı kararına istinaden 8137 ada, 1 parselin batısında yer alan bölgede dini tesis yeri ayrılması hak. . İmar ve Hukuk Komisyon Raporu(Karar No/51)

          8137 ada 1 parselin bitişiğinde yer alan yeşil alanın dini tesis alanı olarak ayrılması ile ilgili 1/1000 ölçekli plan değişikliğinin 30.03.2015 tarih ve 29 sayılı imar komisyonu raporu ile uygun görüldüğü ancak imar komisyonu raporunun 01.04.2015 tarihli Belediye Meclisi toplantısında 56 sayılı karar ile komisyon gündeminde kalmasına karar verildiği, söz konusu plan değişikliği ile ilgili hukuk komisyonu tarafından ise “Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde dini tesisler için ayrılması gereken alan büyüklükleri dikkate alınarak 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonunda değişiklik yapılması şeklinde 30.04.2015 tarih ve 38 sayı ile rapor düzenlendiği ve 04.05.2015 tarih ve 70 sayılı meclis kararı ile onaylandığı görülmüştür. Ancak 04.05.2015 tarih ve 70 sayılı Meclis Kararımız İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından incelenmiş ve yürürlükte olan 1/5000 nazım imar planının mevcut hali ile korunmasına karar verilmiştir.

Söz konusu 8137 ada 1 parselin bitişiğinde yer alan yeşil alanın ibadet alanı (cami)  olarak belirlenmesi, taşıt yollarından 5 metre, yaya yollarından 3 metre çekme mesafesi getirilmesi ve yapılaşma koşulu olarak Taks:0.25 Kaks:0.50 getirilmesi uygun görülmüştür.    

Ayrıca,

1-02.10.2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanan Jeolojik-jeoeteknik Etüt Raporunda belirtilen koşullara uyulması zorunludur.

2-İlgili kamu kurum ve kuruluşlarından görüş alınmak kaydı ile ön onaylı projesine göre uygulama yapılacaktır.

3-İbadet Alanı olarak belirlenen alanda yapılacak cami binasına ait minare yüksekliği 18.80 metre’yi aşamaz.

4- İbadet Alanı olarak belirlenen alanda dini kullanımlar dışında (konut, ticaret vb.) yer alamaz.

Şeklinde plan notu getirilmesi uygun görülmüş olup, 5216 sayılı yasa kapsamında işlem yapılmasına karar verilen maddenin gündemde bırakılmasının kabulüne oy birliğiyle karar verildi.

 

V- MECLİS ÜYELERİNCE VERİLEN ÖNERGELER

          Yazılı veya sözlü önerge olmadığından Dilek ve Temennilere geçildi.

VI- DİLEK VE TEMENNİLER

          BAŞKAN: göre Dilek ve Temenniler maddemize geçtik. Buyurun Sayın TÜRKSEVER.

          Tuna TÜRKSEVER: Sayın Başkan, Değerli Meclis; sizlerinde bildiği gibi dün 1 Mayıs’ı kutladık ülke ve dünya genelinde. 1 Mayıs işçiler ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Ülkemizde de 1 Mayıs ilk kez 1923 yılında kutlanmaya başlanmıştır. 2008 yılında da Emek ve Dayanışma günü olarak kutlanması kabul edilmiştir. Dünya çapında ve ülkemizde dün kutlanan 1 Mayıs bayramında tüm yurtta Sivil Toplum Kuruluşları, İşçi Örgütleri, Sendikalar, Partiler ve Halkımız tarından coşkulu bir şekilde kutlanmıştır. İzmir’ de kutlamaların adresi Gündoğdu Meydanı sabahın erken saatlerinden itibaren dolmuş, işçiler ve emekçiler halaylarını çekip türkülerini söylemiş emek ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergilemişlerdir. İstanbul’ da ise 1 Mayıs kutlamaları Taksim Meydanı yerine güvenlik gerekçesiyle Bakır Halk Pazarı Meydanında kutlanmıştır. 1 Mayıs kutlamaları için Taksim bir semboldür. Keşke işçilerin emekçilerin 1 Mayıs kutlamalarını Taksim Meydanında yapmalarına izin verilip, insanların bu güzel bayramı kutlamalarına imkân tanınsaydı daha güzel olurdu diye düşünüyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına tüm dünyada ve ülkemizde insanların istedikleri meydanlarda ve Taksim Meydanında kutlanacak 1 Mayıs’ ların özlemi ile işçi ve emekçi kardeşlerimizin bayramını kutluyoruz.

          BAŞKAN: Teşekkür ediyorum. Başka söz isteyen arkadaşım var mı? Buyurun Sayın DUMLU.

          M. Hanefi DUMLU: Sayın Başkan, Değerli Meclis, Değerli Konuklar hepinize hayırlı günler hayırlı haftalar diliyorum. Bende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz KOCAOĞLU’ nun vefat eden annesi için burada başsağlığı diliyorum. Yine aynı zamanda geçen hafta Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyemiz Sayın Azat FAZLA’ yı kaybettik. Kendisine de rahmet dostlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Yine 1 Mayıs İşçi ve Emekçi kardeşlerimizin geçmiş bayramını bende kutluyorum. İnşallah gelecekte de birlik, beraberlik ve kardeşlik içersinde ülkemizde hep beraber 1 Mayıs bayramlarını yaşarız. Başkanım yine Demokrasi Meydanı projesini gerçekten Narlıdere ilçemizde gerekli olan, ihtiyaç olan bir proje. Alışveriş merkezinde yani izlerken naçizane fikrim burada bulunan şuanda ki eski Tansaş şimdiki Migros oradaki esnafın aslında işini baya etkilemekte. Alışveriş merkezlerinde biliyorsunuz bir tek araba satışları yok. Onu da kampanyalarında belirtiyorlar. Orada ki esnaf yıllardır sizde bir Belediye Başkanımız olarak sesi kulağısınız bunu biliyorum. Ama esnafımızın şuanda ki bulunduğu durum yani nalburundan tutun ayakkabıcısından tekstilcisine kadar ekonomik şartlardan vergisini elektriğini suyunu hatta sigortasını ödemeyen insanlar var. Bence biz bu alışveriş merkezini verim olarak en azından Narlıdere de yirmi beş otuza yakın sivil toplum örgütlerimiz var onunla Başkanım sizinde çalışmalarınız var biliyorum. Daha önceki bir Amasya gezimizde görmüştüm, gören Meclis Üyesi arkadaşlarımızda var. Yani o tür meydanda görmüştük dernekler ile ilgili bir yer. Böyle tarihi görünümlü bir yer derneklere tahsis edilmişti Belediye Başkanı tarafından. En azından böyle bir önerim var Başkanım sizde değerlendirirseniz hem oradaki esnaf için hem bizim sivil toplumları için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra tabi Narlıdere de çeşitli kurumların hepimiz Meclis Üyeleri, Belediye Başkanımız, Mahalle Muhtarlarımız hepimiz hizmet içersindeyiz. Allahın izniyle bu güne kadar kavgasız gürültüsüz Narlıdere İzmir’ e değil tüm Türkiye’ ye toplum olarak örnek olduğunu hepimiz biliyoruz. İnşallah bugünden sonrada kavgasız gürültüsüz birbirimizle projelerimizi birbirimize anlatarak destek vererek hizmet etmeye çalışacağız. Saygılar sunuyorum hayırlı haftalar herkese.

          BAŞKAN: Teşekkür ediyorum. Tabi bu alışveriş merkezi ile ilgili öneri oradaki yaptığımız anket neticesinde yapılan bir şey. Çünkü keşke bütün Balçova’ da ki veya diğer yerlerde ki büyük alışveriş merkezleri ile ilgili de bazı kararlar alınabilse. Ben yıllardan beri bu işi yapıyorum, bir türlü alışveriş merkezleri Pazar günleri açılmasa mesela ve esnaf iş yapsa. Yada belli saatlerde yani akşam 20:00’ dan sonra kapalı olsa. Yapılacak küçük operasyonlar var ama tabi alışveriş merkezleri lobisi her şeyin üstünde. Sırf kentimize değil Balçova’ da ki esnaf tamamen bitti. Bu gelişmeyi Güngören Caddesinde ki esnafımızla konuşuruz. Ama onların önerisi bize çünkü hiç kimse geçmez diye bu sefer çekiniyorlar. Bilmiyorum o mahallede oturan arkadaşlarımıza da danışırız. Böyle bir öneri ile yeniden şekillendire biliriz. Evet, başka söz isteyen? Kazım Bey buyurun.

          Kazım ARDIÇ: Sayın Başkan, Değerli Meclis ve Saygıdeğer Konuklar; insanlık tarihi zulümler tarihidir. Aynı zamanda bu zulme direnenlerin tarihidir. Tuna arkadaşımızın 1 Mayıs ile ilgili bütün temennilerine katılıyorum. İşçilerimizin ölmediği, çocuk işçiliğin yok olduğu Taksim’ in Türkiye işçi sınıfına açıldığı günleri bizde umut ediyor ve bekliyoruz. Değerli Meclis biliyorsunuz bir sonraki haftamız 6 Mayıs. 6 Mayıs bu ülkenin gündemi için çok önemli gündemlerinden biridir. Çanakkale’ de bu ülkenin birlik ve bütünlüğü için, bu ülkede yaşayan halkların kardeşliği için, emperyalizme, kapitalizme karşı bağımsız Türkiye ile bir savaş verilmiştir. 1968 kuşağı da bu savaşı tam bağımsız Türkiye sloganı ile birleştirmiş, Türkiye’de ki halkların kardeşliği bir sefer daha dile getirilmiş ve bir mücadele başlatmış, bu mücadelesi de birçok ülkeye örnek olmuştur. Egemenler bu şiarı bu sevdayı bastırabilmek için 1968 kuşağının önderlerinden Deniz GEZMİŞ, Yusuf ASLAN ve Hüseyin İNAN’ ı idam ederek, katlederek bastırmaya çalışmış ama aksine bu şiarımız bu sevdamız kartopu gibi büyüyerek Berkin’ lere kadar Ali İsmail’ lere kadar Ethem SARISÜLÜK’ e kadar gelmiştir. Bugün de ülkemizin bulunduğu durum kardeş kanının birbirine karıştığı, analarımızın göz yaşlarının birbirine karıştığı bu günlerde Kurtuluş Savaşlarımızda yatan kefensizlerimizin şiarları olan değerleri olan Türkiye Cumhuriyetini var eden değerlere dil uzatılıp tartışıldığı bir gün. Bugün yeniden Çanakkale’ de yatanların, bugün Deniz’ lerin, bugün Berkin’ lerin şiarına ihtiyaç vardır. Son olarak diyorum ki bu arkadaşlarımızın umut ve sevdaları bizlere kadar koca bir umut sevda haline gelmiştir. Hepinse bu ülkenin tam bağımsızlığı ve halkların kardeşliği için dövüşene de, düşene de Deniz’ ler şahsında bin selam olsun diyorum. Saygılarımı sunuyorum.          

          BAŞKAN: Teşekkür ediyorum. Başka arkadaşım var mı? Hüseyin Bey buyurun.

          Hüseyin AKDAĞ: Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım ve saygı değer konuklarımız, Türkiye gündemi çok çabuk değiştiği için bende geçen günlerde Türkiye gündemini meşgul eden bir olaya değinmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Meclis Başkanımız Anayasada hazırlıkları sırasında Anayasa içerisine laikliğin girmemesi gerektiğini vurguladı. Tabi ben bunu çok talihsiz bir konuşma olarak düşünüyorum. Çünkü laikliğe bakış açılarının bence yanlış olduğunu düşüyorum. Laiklik arkadaşlar kesinlikle ve kesinlikle dinsizlik değildir. Bilakis laiklik tüm inançları güvence altına almak demektir. Öyle ise laiklik kesinlikle belli bir dini düşünceyi savunan anlayış değildir. Ama laiklik aynı zamanda tüm dini düşünceleri savunan ve onları güvence altına alan ve aynı zaman da bu dini düşüncelerinin ibadetlerini özgürce yapabilmelerini sağlayan bir düşüncedir. Devlet dediğimiz olgu soyut bir kavramdır. Devletin birinci görevi de arkadaşlar tüm yurttaki yani ülkemizi düşündüğümüz zaman 780 bin kilo metre alan içerisinde yaşayan herkesin devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin gerek dini düşüncelerini gerek ibadetlerini gerekse de değişik düşüncelerini güvence altına almaktır. Bu anlamda bu talihsiz konuşmayı yok farz ederek bundan sonra baştaki yöneticilerin konuşurken belli bir kesimi referans alarak değil de tüm kesimleri gözeterek bir karar almalarını diliyorum ve böyle olmasını da bekliyorum. Teşekkür ederim

          BAŞKAN: Teşekkür ediyorum Hüseyin Bey. Buyurun Sayın KILIÇ.

          Hakan KILIÇ: Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri ve Meclisimizin kıymetli misafirleri hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Tabi Dilek ve Temenniler kısmında söz aldım herhalde son konuşmacı olarak. O yüzden biraz affınıza sığınarak zamanınızı alacağım.Şimdi tabi ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Ülkenin temek değerleri tartışılmaya açılmış olması bugün zaten gelmiş olduğumuz en son noktadır. Laiklik demokrasinin temelidir. Laiklik Türkiye Cumhuriyetinin bileştirici gücüdür. Kimse bizim en temel değerlerimiz üstünden tartışma, herhangi bir provokasyona kalkmasın. Bize bu Cumhuriyeti ve onun ilkelerini emanet eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün bize emanet ettiği ilkeleri ve devrimlerinin hiçbirinin, tek bir tanesinin bile silinmemesi için biz var gücümüzle mücadele edeceğiz. Tamda bu doğrultuda 19 Mayıs geliyor. Narlıdere Belediyesi olarak 19 Mayıs’ a verdiğimiz önemin ve değerin herkes farkındadır. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımızı geleneksel olarak her yıl düzenlemiş olduğumuz festival kapsamında kutluyoruz. Bunu müzisyenlere, bunu sporcularımıza, bunu gençlerimize, bunu üreticilerimize ve bunu Narlıdere’ de yaşayan her kesime hitap ederek onlara dokunarak düzenliyoruz. 19 Mayıs’ ı bize emanet eden ve bize bahşeden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Aynı zaman da Sayın Meclis Üyemiz Kazım ARDIÇ’ tan sonra tabi Deniz’ lerin anması hakkında konuşmak tabi biraz zor olacak biraz ama kendisiyle aynı duygu ve düşünceleri paylaşıyorum. 1 Mayıs sadece 1 Mayıs’ ı Deniz GEZMİŞ’ lerin o haklı mücadelelerinde karşısında saygı ile eğilerek anarken şunu ifade etmek istiyorum. Hâkim karşısında Deniz GEZMİŞ’ e sormuşlar neden gülüyorsunuz diye, arkanızda adalet mülkün temelidir yazıyor demiş ona gülmüş. Şunu ifade etmek istiyorum yüz üç tane ABD üstü olan bir ülkede bizim vatan hainliği ile suçlanıyor olmamız çok gülünç bir olaydır deyip sözlerine öyle son vermiş. Bütün dava arkadaşlarına ülkemizin tam bağımsız Türkiye şiarıyla mücadele veren tüm yoldaşlara buradan selam olsun diyorum. Aynı zamanda tabii ki 1 Mayıs bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Emeğin en yüce değer olduğu partinin bir üyesi olarak işçinin ve emekçinin hakkını alacağı, işçinin ve emekçinin haksızlığı karşısında duracağı ve her zaman yanında olacağımız bir süreçte yine hep beraber oluyoruz. Aynı zamanda 1 Mayıs’ ı ne zaman kutlayacağız tam anlamıyla dersek oda Taksim’ in Türkiye işçi sınıfına açıldığında ve orda o bayramı hep birlikte kutlayacağımız gün 1 Mayıs’ı kutlamış olacağız diyorum. Bu uğurda 1977’ de Taksim olaylarında yine düşene, dövüşene bin selam olsun diyorum. Hepsinin karşısında huzurunda saygıyla eğiliyorum. Tekrar teşekkür ederim.

          BAŞKAN: Teşekkür ediyorum. Sayın TÜRKSEVER, Sayın ARDIÇ, Sayın DUMLU, Sayın AKDAĞ ve Sayın KILIÇ’ a teşekkür ederim. Bütün konuşmalarınıza kalbimizle katılıyoruz. Ayrıca laiklik konusunda dil sürçmesi oldu herhalde çünkü bir saat sonra tutum ve davranış değişti. Demecin niteliği değişti. Bence en büyük Anayasanın ilk dört maddesi var. İlk dört maddesi bu ülkenin kurulum ayarları. Onlar hiçbir şekilde değişmemeli değiştirilmemeli hatta teklif bile edilmemeli. Bunun en önemli maddelerinden bir tanesi de laiklik. Laiklik az önce Hüseyin Bey’in de değdi gibi dinsizlik anlamında değil dini koruyan, dini vecibelerini yerine getiren insanların vatandaşlarımızın her konuda daha özgür olmasını sağlayan bir sistem. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bunu 1923’ ler de düşünmüş ve uygulamaya koymuş. Gerçektende nasıl bir dahi olduğunu şimdi anlıyoruz. Ben bu konuda bu güzel konuşmaları yapan değerli Meclis Üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ve diğer maddeye geçiyorum.

VII- MAZERETLERİN GÖRÜŞÜLÜP OYLANMASI

           Alişan KILIÇ, Mustafa OĞLAK ve Tuğrul YEMİŞÇİ' nin mazeretlerinin kabulüne oybirliği ile karar verildi.

VIII- BİR SONRAKİ MECLİSİN GÜN VE SAATİNİN BELİRLENMESİ

          06.05.2016 Tarih 17:00' da Meclisin toplanmasının kabulüne oybirliğiyle karar verildi.

IX- OTURUMA SON VERİLMESİNİN MÜZAKERESİ VE KABULÜ

          Oturuma son verilmesinin kabulüne Oybirliği ile karar verildi.

 

Abdül BATUR

Meclis Başkanı

Akın ADIGÜZEL

Katip

Sibel SESSİZ

Katip

 

Narlıdere Belediyesi Sosyal Medya Hesapları

  • Narlıdere Facebook
  • Narlıdere Instagram
  • Narlıdere Twitter
  • Narlıdere Youtube
  • Narlıdere Whatsapp